Witte druiven
Bourboulenc
Een krachtige en bijzondere druif die extra aandacht moet hebben. Als de pluk te vroeg is, is de wijn wat scherp. Hij verdient een late, rijpe oogst …. met alle risico’s van dien. Krachtige wijn en grote opbrengst. Vaak lokaal als toegift bij de Rolle. (De Mourvèdre is ook zo’n laatbloeier)
Chardonnay
In principe is het eigenlijk wat te warm voor de Chardonnay hier in de Provence. Maar de uitzondering ligt letterlijk om de hoek. Als de wijngaard in de luwte van de warme zon ligt, dan wil het zeker lukken om een zachte, ietwat vettige wijn te produceren.
Clairette
Veel gebruikt om de wijn een frissere tint te geven. Een Clairette geeft een aangenaam geurtje en biedt in samenwerking met de Rolle hier en daar een fantastisch glas witte wijn. Staan de ranken in stevige gesteente, dan kun je dat zeker proeven. De Clairette is heel apart en indrukwekkend.
Rolle
De meest belangrijke druif voor veel frisse wijnen. Voorheen werd de Rolle ook genoemd als Vermentino. Uit Italië kwam er een bericht dat de naam Vermentino hier niet mag worden gebruikt. De Rolle geeft veel frisheid zeker ook in de zomer. De Ugni Blanc, Sémillon en Clairette zijn de smaakmakers die de boel compleet maken. De Ugni Blanc en Sémillon geven een eigen klein zoetje en de Clairette zorgt voor extra frisheid.
Sauvignon blanc
Op vele wijngaarden in Frankrijk kom je deze druif tegen. Wereldberoemd met wijnen zoals Sancerre en Pouilly Fumé. Hier in de Provence doet ie het goed op locaties met de frisse wind van de zee in de buurt. Je ziet hem vaak terugkomen in kleine hoeveelheden als verfrisser bij de Rolle. In Croix Valmer wordt er een perfecte witte wijn geproduceerd van Rolle met Sauvignon Blanc. Daar staan de ranken bijna in de Méditerranée en de wind van zee zorgt voor de rest.
Sémillon
Wie kent hem niet? Het is de druif die in de Sauternes zorgt voor fabuleuze zoete dessertwijnen. In de Provence pakken ze het zoetje op, wat de Rolle een bloemig geurtje geeft. Heerlijk verfrissend op een zomers terras.
Ugni Blanc
Echt een hele eigenwijze druif. Je ziet hem hier niet veel, maar als het lukt om daar iets moois van te maken, dan heb je iets heel bijzonders. Hint: Ga eens kijken bij “Apiés” in Vidauban?
Viognier
Eén van de mooiste karaktervolle druiven die in de regio van Côtes du Rhône ontzettend hoog scoort. Mocht je hem hier en daar tegenkomen, dan heeft ie het naar zijn zin. En dat kun je zeker proeven. Het aangename zoetje doet je denken aan honing. Hou je niet van honing, dan is Viognier niet “jouw druif”.
Rode druiven
Cabernet Sauvignon
Deze beroemde Bordeaux-druif wordt niet veel gebruikt in de Provence en bestaat uit kleine bessen met schil en knapperig vruchtvlees. Het geeft de wijn een tannine structuur, krachtig en zoet tegelijk, wat de veroudering vergemakkelijkt. Zijn karakteristieke neus van groene peper, zwarte bes en tabak onderscheidt hem van andere druivensoorten. Cabernet Sauvignon, geassocieerd met Syrah, kan geweldige wijnen produceren om te verouderen.
Carignan
Aangepast aan arme bodems, goed ingeburgerd in het zuiden van Frankrijk, heeft deze druivensoort, die in het verleden veel in de Provence werd gebruikt, de neiging discreter te zijn. Het moet worden gekweekt op hellingen met lage opbrengsten om het beste uit te drukken. Het levert dan gestructureerde, genereuze en kleurrijke wijnen op die een uitstekende basis vormen voor assemblage. Alleen gevinifieerd, levert het aroma’s van kersen, frambozen, pruimen. De Carignan heeft een paar jaar nodig om te ontwikkelen.
Cinsault
Smaakvol en mooi van uiterlijk, deze variëteit van Provençaalse oorsprong wordt al lang als tafeldruif gebruikt. Het wordt veel gebruikt in de Provence voor de productie van rosé wijnen. Het geeft frisheid, finesse en fruitigheid aan de wijn, waardoor de kracht van andere druivensoorten wordt genuanceerd.
Grenache
Deze druif komt oorspronkelijk uit Spanje, Garnacha. Zeer productief, bestand tegen harde wind en droogte. Grenache geeft de wijnen vet, volheid en kracht. Het geeft jonge wijnen elegante aroma’s van klein rood fruit, maar meer kruidige en dierlijke tonen in rijpe wijnen.
Mourvèdre
Deze druif bestaat al heel lang in de Provence. De kleine, dichte korrels geven de voorkeur aan hete, kalkachtige bodems. Hij rijpt langzaam, ziet graag de zee om goed te rijpen. Mourvèdre geeft gestructureerde wijnen met fijne en gevestigde tannines. In zijn jeugd heeft de wijn gemaakt van deze druif, aroma’s van violet en braam. Het fluweelzachte en soepele karakter, vergezeld van karakteristieke tonen van kruiden, peper en kaneel, wordt onthuld na jarenlange veroudering in de kelder. Mourvèdre wordt vaak geassocieerd met Grenache en Syrah.
Syrah
Het is een druif die bestaat uit kleine zwarte bessen met blauwachtige reflecties en met een dunne maar redelijk resistente schil. Hij geeft stevige en kleurrijke wijnen, hard de eerste jaren omdat ze rijk zijn aan tannines, maar vooral geschikt voor langdurige veroudering. Door de jaren heen brengt de evolutie karakteristieke tonen van vanille, Havana en gekonfijt rood fruit aan de wijn.
Tibouren of Rossese di Dolceaqua
Een Franse rode druif die wordt verbouwd in de Provence en in Liguria(Italië), maar afkomstig is uit Griekenland en wellicht nog verder uit het Midden-Oosten. De Tibouren, aromatisch met een gronderig accent, ‘garrigue,’ is heel gevoelig voor coulure en zeer wisselend in de productie per jaar. Binnen de lokale wijnwet mag hij maximaal 55 hl per ha opbrengen. Het is de bevoorrechte partner van andere Provençaalse druivensoorten zoals Grenache, Syrah, Cinsault, Mourvèdre, Carignan en Cabernet Sauvignon. Hierdoor ontstaan delicate en elegante wijnen. De Tibouren is ideaal voor rosé en biedt finesse aan het gehemelte en rijkdom aan het boeket.